Hoe kwam de visie tot stand?
In juni en in september 2022 hebben we op verschillende momenten en manieren zoveel mogelijk inwoners, organisaties en ondernemers betrokken.
Zo veel mogelijk mensen bereiken
Om zoveel mogelijk inwoners en organisaties te betrekken bij de omgevingsvisie, is een breed scala van communicatiemiddelen en – mogelijkheden ingezet. Doel was het bereiken van uiteenlopende doelgroepen qua leeftijd, interesse, betrokkenheid, opleiding, woonplaats en belang.
Kinderworkshops en kinderdenktank
Voor de kinderen van 9-12 jaar zijn kinderworkshops en een kinderdenktank georganiseerd. Hierin werden ze uitgedaagd na te denken over de beste woon- en werkgemeente in 2040 en maakten ze tekeningen over de toekomst. Zo’n 45 kinderen deden hieraan mee.
Fotowedstrijd
Via het facebookplatform ‘JebentpaseenVughtenaar’ is een fotowedstrijd georganiseerd. Deelnemers werden uitgedaagd te fotograferen wat er behouden moet blijven, wat er nog moet komen en waar ze trots op zijn. In de loop van de vier wedstrijdweken zijn er zo’n 210 inzendingen geweest. De belangstelling voor en de impact van de fotowedstrijd was zeer groot.
Enquête op WijinVught en Inspiratieavonden
Inwoners, ondernemers en organisaties konden reageren op 14 stellingen op de website WijinVught. De stellingen gingen over uiteenlopende onderwerpen, zoals woningbouw, openbare ruimte en het buitengebied. Er is ook aangegeven welke waarden en karakteristieken belangrijk worden gevonden. Bewoners, ondernemers, organisaties en andere belanghebbenden hebben bij de voorbereiding van de omgevingsvisie waarden en karakteristieken meegegeven. Deze zijn hierin meegenomen. Tijdens de inspiratieavonden spraken we met de deelnemers over dezelfde stellingen. In totaal hebben bijna 100 mensen de website WijinVught of de inspiratieavonden bezocht.
Stakeholders
Voor stakeholders en ketenpartners, waaronder de gemeenten die grenzen aan Vught, is een fysieke en een digitale bijeenkomst georganiseerd en er zijn een-op-eengesprekken gehouden waarin zij hun inbreng konden geven voor de omgevingsvisie. Enkele stakeholders hebben een eigen visie ingebracht om hun inbreng te completeren.
In het participatieverslag, is uitgebreider dan in het schema hierboven, de opbrengst van de participatie beschreven. Dit is niet alleen gebruikt voor de omgevingsvisie maar wordt ook gebruikt bij beleidsvoornemens op deelterreinen.
Wat is er met de inbreng gedaan?
Door de participatie is de omgevingsvisie verrijkt. De uitkomsten wezen soms duidelijk in een bepaalde richting, zoals blijkt uit bovenstaand overzicht. Deze richtingen zijn in de visie overgenomen. Tegenstellingen kwamen met name naar voren als mensen concreter werden. Deze concrete suggesties zijn niet in deze visie terug te vinden. Sommige tegenstellingen, bijvoorbeeld woningen boven groen of andersom, moeten per project of gebied worden opgelost. Voor zover er inbreng was over de rolverdeling tussen overheid en inwoners, werd de overheid vaak aangesproken op haar sturende rol. In deze visie komt deze rol uit de verf op de hoofdlijnen en concretiseringen waar dat mogelijk is. Voor het overige nemen we de invulling van deze visie graag ter hand samen met inwoners, ondernemers en alle organisaties uit Vught.